Taxar och dreverprov på data   
Reportage i Jakthunden nr. 2 År 1997

Det första man bör tänka på när man ska skaffa en tax som ska bli riktigt bra i jaktskogen och på drevprov är att välja rätt kombination av föräldrar. Ett sätt att leta, är att gå via "Tax Bengts" dator.

Text: Peter Ekeström

Bengt Gustavsson har ett eget specialkomponerat dataprogram, där man i stort sätt kan hitta vad man vill som har med taxar och drevprov att göra. Grundmaterialet är insamlat under de tjugo år Bengt varit, som han själv uttrycker saken, taxtokig. Här finns lagrat 7 181 taxars stamtavlor och samtliga resultat från 21 717 drevprovsstarter, från 1975 till och med 1995. Snart blir det ännu mer, när Bengt lagt in allt av värde från 1996 också. En guldgruva för den som söker en valpkull med inriktning på speciella egenskaper. Här kan man gå in och kontrollera bägge föräldrarna, deras föräldrar och så vidare, en bra bit bakåt i tiden.

Men en del saknas, nämligen utställningsresultaten. Jag har aldrig förstått det där med att hundar ska vara vackra, och att man orkar tävla i utseende. Det räcker med att taxen håller sig inom den standard som är given. Standarden som är en förutsättning för att hunden ska fungera bra fysiskt och för att den ska hålla i praktiskt jakt.

Dessutom menar Bengt, är det svårt nog att hitta rätt i den snåriga arvsdjungeln när det gäller jaktegenskaper och det kanske allra viktigaste, hundens mentalitet. Ska man dessutom satsa på att få en hund som vinner utställningar också hamnar man snart i motvind eller rent avi en återvändsgränd. Det blir svårt att hitta rätt kombinationer om man kräver för mycket.

 

Taxen är en jagande hundras. Allt trams med att avla på utseende gör inget annat än förstör för oss som vill föra de rena jaktanlagen framåt, dundrar Gustavsson och knappar in några lämpliga jaktanlag som han vill ha i datorn.

Snabbt kommer det upp ett antal förslag på lämpliga hanhundar med rakt igenom höga betyg på skallets hörbarhet och nyansering. Här ser du till exempel hur hundarna skött sig på prov sedan 1990. Säg vad du vill veta mer, så tar datorn fram fakta. Vill du ha höga poäng på inkallning, lydnad eller sök? Konstigt nog är det inte många som visar intresse för Bengts "databas". Orsaken är uppenbar. i alla fall för honom själv. Alla är saliga i sin tro, alltför få går med på devisen att väldigt få parningskombinationer ger valpar med riktigt bra förutsättningar. 

Visst kan man ha tur och få en fantastiskt duktig jakthund av en slump. Som då jag fick Bargo, den hund som gjorde mig taxtokig och som blev nära nog obegripligt bra. Men en sådan tur får jag alldrig mer, så varför chansa när det finns faktiska data att gå efter.

 

Bengts Kommentar -2000

Tyvärr måste jag erkänna att min uppdatering av min databas släpar efter några år. Den är byggd i dos och jag undersöker möjligheten till en förnyelse. Det vore en dröm att på hemsidan  tex. kunna presentera 8 000 stamtavlor med uppgifter om antal starter med medelpoäng, antal startande avkommor med avkommepoäng  för varje hund i stamtavlan.


[Hem ] [Stamträd] [Äldre hundar] [Provresultat/stamtavla ] [Reportage] [Stamtavlor] [Avels hundar] [Valpkullar]     

   [Databas] [Fotogalleri] [Mentalbeskrivning] [Artiklar-klipp] [Ordet är fritt] [Länksida] [Gästbok[Adress] [Email]